Catharsisul poetic

Citind de curând The Poetry Pharmacy (Farmacia poetică) a lui William Sieghart, https://www.youtube.com/watch?v=9Q6terFZ8EQ am realizat cât de mult datorez eu însămi artei poeziei.

Terapie prin poezie

Este foarte adevărat că pe lângă valoarea literară, poemele pot avea și un puternic rol terapeutic. Deja Aristotel amintea de catharsisul prin artă. Și totuși, până la citirea volumului lui Sieghart, nu am conștientizat profund acest “alt” rol al poeziei. Cât de mare ajutor poate fi lectura unui poem în anumite momente de cumpănă depinde de sensibilitatea noastră.

Comfortul de a căuta volume de poezie?

În clipe de tristețe sau de singurătate, în care nimeni nu putea să îmi fie alaturi, au fost poemele. Poeme scrise în limbi diferite, publicate la edituri mai mult sau puțin celebre, în volume legate cu dichis sau nu. Deja gândul de a căuta în bibliotecă un volum de poezie, sau un volum al unui anumit poet, mi-a dat mereu comfort. Uneori deschiderea unui volum la voia sorții relevă exact poemul de care am nevoie. Așa începe călătoria spre contemplare…

Concluzie

Intrând într-o stare poetică este similar pentru mine cu a intra în starea de spectacol. Conexiune cu un alt univers. Deschideri inedite. Sau reîntâlniri cu stări familiare. Punți de legătură spre orice posibil. Vibrații înalte.

Iată mai jos 2 link-uri ale unor volume de poezii ale tatălui meu, pe care le-am editat digital și care mă îndeamnă mereu la contemplare:

Mulțumesc că ați vizitat pagina mea. Sper într-o revedere apropiată.

Leave a Comment