Masterclasses

2014

Masterclass – Ballet – Simona Noja, Vienna 19-23.08 2014
Masterclass – Ballet – Simona Noja, Vienna 19-23.08 2014
Masterclass – Vasile Solomon, Cluj-Napoca 30.09-11-10.2014

2015

Masterclasses Cluj 2015, 29.06-4.07 & 6.07-11.07

Actual de Cluj, Interview with Simona Noja

http://actualdecluj.ro/cum-arata-cutia-muzicala-cu-balerinele-scolii-simonei-noja/

https://actualdecluj.ro/simona-noja-balerina-si-ambasadoare-pentru-cluj-capitala-culturala-trebuie-lasate-la-o-parte-orgoliile-institutionale-etnice-religioase-orgoliile-artistice-si-sa-ne-strangem-fortele/

Poveste la cafea cu Simona Noja http://www.napocafm.ro/poveste-la-cafea-cu-simona-noja/

2016

Masterclasses Cluj 2016, 4-16.07.2016

2017

Masterclasses Cluj 4- 8.iulie 2017 (5 zile) & 10-14 iulie 2017 (5 zile)

Demonstraţia de balet – liman făr’ de tihnă

17 iulie 2017 | Articol scris in CULTURA

• Fundaţia care luminează cerul culturii naţionale •


Când inima îţi bate în ritm de pas de deux pentru ţara ta, faci exact ca marea balerină Simona Noja: întorci momentul solemn şi cald al celor învăţate aici, şi aplicate hăt, departe, într-o tainică mărturisire de dragoste. Fără cuvinte, doar din unduirea nonverbală a trupului. Şi, ca într-o prelungire citoplasmatică, dai mai departe expresia vitală a dansului celor care, prin har, vor bucura, în veac, drag de graţie şi sublim.


Ne aflăm – ne-am aflat, deja – la a VII-a ediţie.
„Demonstraţia de balet” din seara sfârşitului de săptămână a fost una în care fiicele lui Zeus şi ale Mnemosynei au stat în fundal, spre bucuria unei săli pline la Casa de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca. Terpsichore şi Musae şi-au dat silinţa mai ceva ca la nunta din Olymp a Harmoniei cu Cadmus. Totul sub zodie de muzichie şi dans – revărsat peste lume ca un poem de mare iubire.
Cursuri de măiestrie lungi şi obositoare dar, cu siguranţă, de mare profitabilitate, în care profesori de marcă de la importante şcoli de balet din Europa şi-au spus şi arătat păsul.
Împărtăşind.
Dăruind.
Corectând.
Şi, pentru ca rodul muncii lor să fie confruntat cu adevărata realitate, s-a născut spectacolul de mare ţinută de la Casa de cultură a studenţilor. Acest maraton de noesis a fost gândit de directoarea Academiei de balet din Viena, doamna Simona Noja, directorul Şcolii de Dance Arts din Viena, d-ul Boris Nebyla, profesorii Shoko Nejime din Japonia, Gianpietro Tiranzani, Italia, Katherina Vlnieckova, Slovacia şi Luminiţa Toader, România. Statistica spune aşa: 80 de tineri din 8 ţări europene şi Statele Unite ale Americii, dar şi o mulţime de abordări, îndelung exersate în sălile speciale ale Liceului de coregrafie şi artă dramatică „Octavian Stroia” (director dr. Mariana Pintilie). Zeci de ore de muncă istovitoare, cu acumulări ce au dat aripi noilor speranţe ale baletului.
Doamna Simona Noja:
„Au fost două săptămâni de studii şi repetiţii, care se încheie cu un spectacol în faţa unui public avizat. Participanţii prezintă una, două sau mai multe bucăţi pe care le-au repetat în timpul acestor cursuri. Acţiunea este sponsorizată de Primăria Cluj-Napoca. Şi trebuie să mai spun că, la această ediţie, participă cursanţi din Austria, Elveţia, Israel, Italia, Japonia, Slovacia şi SUA”.


Apoi, triumful sălii.
O călătorie în lumea costumelor mai colorate decât spectrul luminii, în posturi de plie, tendu, degage, frappe, jete, cu certe şi sigure abordări ale unor tentaţii spre butterfly sau grand jete. O cavalcadă de entuziasm tineresc, într-o concentrare maximă, în care fiecare interpret – de la mic la mare – şi-a găsit/ regăsit singurătatea. Şi o enormă disponibilitate în ceea ce priveşte repertoriul, alungând, astfel, monotonia şi transmiţând, prin mijloacele specifice dansului, o mulţime de stări. Balet clasic, dar şi neoclasic şi modern, cu melodii ce ung direct pe suflet, dar şi cântece neutre, nici vesele nici triste, cu asonanţe consemnative. În esenţă: coregrafii expansive, fără să neglijeze meditativul, Două ore de tulburătoare expediţie! Iată câteva din ingredientele care au făcut ca seara clujeană să fie una cu adevărat magică.
Publicul – mai mult decât interesat. Era clar că oamenii n-au venit, nici din snobism, nici dintr-un anume egoism, doar pentru progeniturile lor. Concentrare maximă. Iar cei câţiva spectatori necalificaţi, incapabili să recepteze frumosul, n-au reuşit să strice atmosfera de înaltă bucurie pentru un spectacol complex, în care starea de graţie cocheta cu perfecţiunea.
Şi din nou doamna Simona Noja:
„Aţi putut vedea o înlănţuire logică, cu secvenţe din ora de studii de balet de dans contemporan şi de jazz. Aţi remarcat, desigur, şi câteva coregrafii din repertoriul clasic şi modern: Lacul lebedelor, Don Quijote, Giselle, Corsarul… Ce este realmente minunat e că, de-a lungul anilor, au venit la aceste cursuri copii care s-au dezvoltat, au progresat, s-au maturizat, au avut succese. Iar astăzi sunt angajaţi în prestigioase companii de balet de pe întreg mapamondul. Sunt mulţi dintre cei care au venit la cursurile de măiestrie sau la festivalul pe care-l organizăm tot la Cluj-Napoca, iar astăzi îi regăsim la Londra, Viena sau Paris”.

***

Succesiunea interpretărilor a reprezentat o adevărată enciclopedie a dansului.
Parcă eram la cele petreceri ale lui Dioysos. Şi ce de baluri, dumnezeule, ce de dănţuitori, pentru care ritmul, mlădierea trupului şi expresivitatea feţei se constituiau în echivalenţe simbolice. Celebrând frumuseţea, gingăşia şi măreţia speciei.
N-am să dau nume.
Pentru că, vedeţi dumneavoastră, strădania profesorilor a fost una de succes; şi pentru că participanţii ne-au oferit, cu toţii, momente de mare respiraţie artistică. De reală bucurie. Pot spune însă că, din înaltul norilor, de-a dreapta cum vii dinspre Olymp, mi s-a părut că au privit cu osebită atenţie şi Euterpe, şi Thalia, şi Melpomene, şi Erato, şi Calliope…
Cu bucuria că, la toamnă, Festivalul Fundaţiei Culturale „Simona Noja” va colora, cu noi şi noi valori, cenuşiu din noi şi de aiurea.
Radu VIDA
Fotografiile: Nicu CHERCIU

Masterclasses de balet gratis la Cluj Napoca

De către

Gazeta de Cluj

iulie 3, 2017

Marți, 4.07.2017 încep la Cluj-Napoca Masterclasses de balet, dans contemporan și musical jazz susținute de Fundația Culturală ”Simona Noja”. Cursurile constau într-un program variat de coregrafii și demonstrații de dans clasic, contemporan și de musical jazz, finalizat cu spectacolul „Demonstrație de balet VII” pe scena Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, în data de 14.07.2017 la ora 18.00. Intrarea este liberă – spectacolul este finanțat de Primăria Mun.Cluj.

Proiectul Masterclasses este realizat în parteneriat cu Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică ”Octavian Stroia”. Profesorii invitați de fundație să predea sunt: Boris Nebyla (Austria), Simona Noja-Nebyla (Romania), Shoko Nejime (Japonia), Gianpiero Tiranzoni (Italia), Katharina Vlnieskova (Slovacia), Luminița Toader (România).

La acest curs participă 83 de elevi din România (Cluj, București, Craiova, Timișoara, Galați, Satu-Mare, Bacău), Austria, Italia, SUA. Dintre acești elevi 1 are bursă câștigată la Concorso Saro’ Protagonista 2017 din Italia, 2 au burse câștigate la European Ballet Grand Prix din Viena 2017, 5 elevi au burse acordate pentru participare deosebită la realizarea activităților culturale ale fundației și 6 au burse acordate de Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică ”O.Stroia”.

2018

Masterclasses Vivamonte 3-13.07.2018

Baletul, cântecul de bucurie şi durere al corpului

12 iulie 2018 | Articol scris in ARTE,CULTURA

FacebookTwitterGoogle+Partajează

http://ziarulfaclia.ro/wp-content/uploads/2018/07/Noja1-300x200.jpg În meseriile vocaţionale noţiunea de vacanţă practic nu există. Sau există dar numai la nivel teoretic. Pentru că în artele spectacolului, la reuşite se ajunge numai la capătul a sute de ore de muncă intensă, responsabilă. Astfel, un instrumentist (pianist, violonist,…) dedică studiului, zilnic, cinci, şase ore,cu siguranţă mai multe.Şi în aceeaşi situaţie se află şi tinerii care şi-au făcut din arta dansului un scop în viaţă.
Cele mai sus afirmate îşi găsesc cea mai bună expresie în prezenţa celor 40 de tineri, vârste între 10 şi 18 ani, la programul masterclass al Fundaţiei Culturale ‘Simona Noja’, desfăşurat într-o zonă, Someşul Rece, superbă şi în condiţii excelente (‘Vivamonte’) pentru toţi cei prezenţi, cursanţi şi profesori deopotrivă.
Este vacanţă… Perioadă în care cei 40 de tineri lucrează tehnici de poante, turaţii şi sărituri, poziţii de braţe, atitudini corporale, exerciţii de stretching pentru încălzire şi flexibilitate, gimnastică,…, toate pentru a da consistenţă pieselor alese. Şi sunt piese ce ţin de repertoriul clasic şi modern, jazz,… Tot respectul pentru modul în care se implică, o muncă zi – lumină fără exagerare şi sunt nu mai puţin de zece zile! Mă gândesc şi la cele afirmate de Martha Graham, “Baletul e cântecul de bucurie şi durere al corpului”. Se impune o completare, zâmbetele de pe feţele copiilor, bucuria de a dansa, de a – şi exprima stările şi trăirile, împărtăşite fără reţineri.

http://ziarulfaclia.ro/wp-content/uploads/2018/07/Noja2-300x200.jpgProfesorii…
Cartea de vizită a Simonei Noja – Nebyla este impresionantă. Spectacolele susţinute, invitaţiile de care a avut şi are parte, cronicile de specialitate, premiile obţinute,… toate la un loc sunt măsura muncii şi a talentului în slujba dansului ridicat la rang de artă.
Boris Nebyla este de un an şi ceva, directorul artistic al ansamblului de balet al Operei Naţionale Române Cluj – Napoca. Este absolvent al Conservatorului de dans din Bratislava (Slovacia). Repertoriul este pe cât de bogat, pe atât de variat şi ajunge să amintesc roluri în Lacul lebedelor, Raymonda, Paquita, Giselle, Don Quijote,… Este de menţionat faptul că în anul 1998 obţine Medalia de Argint în cadrul Competiţiei internaţionale de balet ‘Maya’ de la Sankt Petersburg. Pune bazele şcolii de balet pentru educaţie specializată în arta dansului (Viena); este fondator al Nebyla Dance Company Viena; nu în ultimul rând, trebuie menţionată calitatea de director artistic al European Ballet Grand Prix Viena, două ediţii deja (2017, 2018).
Keisuke Nejime (Japonia) – balerin, coregraf, profesor – este membru al Wienner Staatsbalett, des invitat în susţinerea programelor masterclass.
Gianpiero Tiranzoni (Italia) este cunoscut clujenilor şi nu numai lor. Susţine cursuri de hip – hop, jazz, funky, dansuri latino – americane, tango argentinian. A colaborat cu Prince şi Madona, în cadrul unor turnee/concerte în întreaga lume. Coregraful Tiranzoni a pus în scenă piese precum ‘Cats’ (Hamburg), ‘Miss Saigon’ (Londra), ‘Elvis, a musical – biography’ (Basel), ‘Broadway Goes Dance’ (în dublă calitate, coregraf şi dansator); apariţii în videoclipuri alături de Elton John, Take That,…
Alejandra Franco (Columbia) predă gimnastica şi stretching – ul. S-a făcut remarcată nu numai prin calitatea cursurilor practice susţinute, ci şi prin articolele de specialitate publicate în reviste precum ‘Latinoamericana de Estudios Educations’, ‘Educacion Fisica y Departe’, ‘Latinoamericana de Ciencias Sociales’,…
Tinerii…
Sunt prezenţi câştigători ai concursurilor internaţionale de balet. Dacă e să amintesc nume, atunci mă refer la Cosmin Marinescu (a început studiul baletului la 5 ani; la 11 ani a dansat pe celebra scenă Covent Garden; bursier al Academiei de Balet a Wiener Staatsoper), Darius Grămadă, Maria Ungureanu, Robert Hyland şi Elsa Prinz din Austria, Martina dall’ Asta (Italia), un total de 40 de copii laureaţi, dar şi copii care bat la porţile consacrării. Practic, sunt prezenţi copii ai principalelor şcoli de balet din România, Austria, Italia, China, Columbia, Japonia, Slovacia.

Balet Transilvania în Anul Marii Uniri
vineri 13 iulie, 18.00
Casa de cultură a studenţilor
Cursurile masterclass au ca punct final spectacolul Balet Transilvania în Anul Marii Uniri, moment artistic dedicat Centenarului. Piesele din program sunt atent alese, reprezentative însă pentru repertoriul clasic, contemporan şi de jazz. Cu fiecare spectacol avem parte de surprize, plăcute în marea lor majoritate. Fiecare spectacol propune nume consacrate dar şi noi, aplaudate la scenă deschisă. De fiecare dată, programul este ales cu grijă, ţinându-se cont de vârstă şi nivel atins. De fiecare dată vedem părinţi chiar mai emoţionaţi decât copiii. Câţi vor ajunge stele? Este prematur să ne pronunţăm. Important este să fim alături de ei, să-i sprijinim, să le asigurăm condiţii în urma cărora visele să se împlinească.
Mai trebuie să recunoaştem un lucru… România are în artele spectacolului, copii talentaţi. Ei sunt viitorii seniori ai scenei româneşti şi internaţionale. Iar faptul că ne reprezintă încă de acum cu cinste, nu poate decât să ne bucure şi să ne dea speranţe.

Baletul…
Rămâne pe mai departe “forma de artă incredibil de frumoasă, care necesită mult timp şi muncă grea”, ca să o citez pe actriţa şi cântăreaţa Sutton Foster, îmbinare armonioasă a trei elemente: muzică, pictură, mişcare.

Demostene ŞOFRON
Foto: Traian ANDREIU

Balet: Final de Masterclass 2018 – MIŞCĂTOR ŞI ÎNCĂRCAT DE EMOŢIE

16 iulie 2018 | Articol scris in ARTE,CULTURA

FacebookTwitterGoogle+Partajează

http://ziarulfaclia.ro/wp-content/uploads/2018/07/1-1-300x200.jpgUndeva… afară.
Tensiunile se cumulează spre marginea lumii. Tumult de preaplinul celor rele, amplificat de acţiuni umane de mare risc. Totul într-o mare şi nesfârşită agitaţie. Numai că, vedeţi dumneavoastră, arareori zeii îngăduie popas. Din când în când, soseşte trenul de Viena – Cluj via Vivamonte/Someşul Rece. Iar graţia umple… peronul Casei de cultură a studenţilor: Irina Goga, Maria Cotinghiu, Bianca Comusi, Francesca Paul, Ana Popescu, Maria Ana Sanda, Iulia Radu, Laetitia Nebyla, Maeva Ilie, Mara Bitirez, Alexandra Nuna, Denisa Iagăru, Maria Mija, Davide Diadato, Teona Basalic, Melania Dindelegan, Emely Hetterich, Luminiţa Bivol, Darius Gramada, Mariţa Bogdan, Lan Dan Kerstanj, Iulia Cata, Cosmin Marinescu, Maria Ungureanu, Elsa Prinz, Anamaria Copilau, precum şi combinaţii de permutări aranjate, într-o aritmetică a sublimului cu Grupele de 9-12 12-14 şi 15-18 ani.Toţi trecuţi prin prestigioasa şcoală de balet Wiener Statsoper sau Balletschule der Osterreishen Bundestheater.
Înăuntru, zic:
Balerini şi balerine, spoturi de lumini şi costume închipuind, poate, mii de chipuri deosebite. Plutire în culori pastel, graţie şi fantasme. Datorită lor, contradicţiile eului nostru şi ale lumii se domolesc şi capătă o formă armonioasă, în care îşi găsesc expresia toate iluziile: dragostea, în primul rând, apoi, speranţa în dreptate, sentimentul istoriei, poate… Momente muzicale clasice, contemporane, de jazz, mai cunoscute sau mai puţin frecventate de iubitorii de balet şi teritoriile imaginaţiei în a întruchipa decoruri de vis. Doar de două ori, apariţiile contorsionate, în negru tartar, ne-au adus aminte că, acolo afară tensiunile persistă. Că unora li-i mai greu decât altora. Dar calmul revine, graţia pluteşte peste toţi şi toate şi spectacolul continuă. Maiestos. Imperial. O suită din fractaliile dansului mondial, turnate într-un întreg de Simona Noja-Nebyla şi Boris Nebyla, contopind stilurile atît de eclectice şi, totuşi, atît de unitare ale profesorilor Alejandra Franco din Columbia, Gianpiero Tiranzoni, Italia, sau Keisuke Nejime, Japonia. Care au făcut ca minunea spectacolului de la Cluj să existe. Totul a culminat cu un pas de deux de senzaţie. Martina Dall’Asta şi Robert Hyland au ridicat imn de slavă lui Don Quijote, amintind, în unduirea lor, şi de Graţiile care au hărăzit omenirea cu simbolurile muzicii, poeziei şi dansului.
Apoi, jazz-ul de final a fost ca un contrapunct pentru ieşirea noastră din sală. Acolo, unde ar trebui să fie veselie, bună înţelegere, dragoste de semeni şi armonie. Am privit undeva spre constelaţia Boots, steaua vecină Ursei Mari şi drumul ei leneş m-a lăsat să-mi închipui că sunt cronicar la un cotidian cu milioane de exemplare şi, oricât de cârcotaş aş fi, n-aş găsi nici un cusur iniţiativei iubitorilor şi transmiţătorilor de frumos Simona Noja-Nebyla şi Boris Nebyla de a trece cu trenul dragostei de dans pe meleag mioritic.
Unind în cuget centenar, trăiri dintr-un dar ancestral.
Radu VIDA

FacebookTwitterGoogle+Partajează